Bevallen en coronavirus

door Sanne van Ameijden op 21 maart 2020.

Onze zorg rondom de bevalling veranderd niet! Wel zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden:

Wanneer je als zwangere besmet bent met het coronavirus en je gaat bevallen, is dit reden om in het ziekenhuis te bevallen. Dit omdat we de baby tijdens de bevalling goed in de gaten willen houden. Hiervoor wordt dan een verloskamer compleet ingericht met alle bescherming, ook de zorgverleners zullen in dit geval in “volledig pak” met masker/bril etc werken. Als zwangere krijg je dan ook een mondmasker voor. Het is goed om te weten dat koorts tijdens de bevalling altijd al een reden was om in het ziekenhuis te bevallen.

Wanneer een partner besmet is met het Corona-virus mag hij/zij niet mee met een ziekenhuis bevalling of op bezoek komen. Dit is een heel heftige maatregel, waarvan we hopen dat dat moment niet komt.

Op dit moment is het nog mogelijk om zonder medische indicatie, op eigen keuze in het ziekenhuis te bevallen. In deze omstandigheden is het wellicht goed om een thuisbevalling te overwegen wanneer je gezondheid en zwangerschap dit veilig toe laten.

Bij een ziekenhuisbevalling mag er maar 1 persoon mee als begeleiding. Dit zal meestal de partner zijn. Ook een doula of geboortefotograaf is niet toegestaan bij een ziekenhuis bevalling. Familie mag niet in het ziekenhuis wachten tijdens de bevalling en kunnen niet op bezoek komen. Alleen de partner mag op kraambezoek komen.

Meer over...