
Wanneer spreek je van een miskraam?
Bij een miskraam eindigt je zwangerschap voor de 16e week van je zwanger-schap (de meeste miskramen komen voor tot 11 weken). Voordat er verschijnselen optreden die aan een miskraam doen denken, kan het vruchtje al een poosje overleden zijn.
Verschijnselen bij een beginnende miskraam
Zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid nemen soms, maar zeker niet altijd, af vlak voor een miskraam. Vaginaal bloedverlies en soms wat menstruatieachtige pijn vroeg in zwangerschap kunnen het eerste teken zijn van een beginnende miskraam.
Wat is de oorzaak van een miskraam?
De oorzaak van een miskraam ligt bijna altijd in een aanlegstoornis, zoals een gestoorde celdeling, een chromosomale stoornis of een andere aangeboren afwijking. In 9 van de 10 gevallen gaat het hier om een niet-erfelijke afwijking, zodat er geen gevolgen zijn voor een volgende zwangerschap. De natuur vindt zelf een logische oplossing: het vruchtje groeit niet verder en het lichaam stoot het af. In de overige gevallen (5 %) van de miskramen kan de oorzaak gelegen zijn in een afwijkende vorm van de baarmoeder, een vleesboom in de baarmoeder, een hormonale stoornis of een infectie.
Komt een miskraam vaak voor?
Miskramen komen betrekkelijk vaak voor: tenminste 1 op de 10 zwanger-schappen eindigt in een miskraam. Naar schatting krijgt ongeveer 25% van de vrouwen ooit met een miskraam te maken.
De kans op een miskraam neemt toe met de leeftijd:
- jonger dan 35 jaar: een kans van 1 op 10
- tussen de 34 en 40 jaar: een kans van 1 op 5 à 6
- tussen de 40 en 45 jaar: een kans van 1 op 3
- boven de 45 jaar: een kans van 1 op 2
Als je eenmaal een miskraam hebt meegemaakt, heb je mogelijk een licht verhoogde kans op herhaling. Maar de kans dat een volgende zwangerschap wel goed gaat blijft het grootst.
Een miskraam, afwachten of ingrijpen?
Je mag zelf kiezen uit drie mogelijkheden: het spontane verloop afwachten, een miskraam opwekken met medicijnen een curettage in het ziekenhuis. Meestal wordt de miskraam zelf in zijn geheel spontaan geboren, nadat je bloedverlies hebt gehad. Soms binnen een paar dagen, soms duurt het twee weken of langer. Als het langer gaat duren dan wordt er meestal alsnog gekozen voor medicijnen of een curettage. Afwachten is de meest natuurlijke gang van zaken. Als je baarmoeder spontaan je zwangerschap afstoot, krijg je geleidelijk aan krampende pijn, die steeds heviger wordt. Vaak neemt het bloedverlies toe. De baarmoedermond gaat een beetje open om het vruchtzakje en de kleine placenta geboren te laten worden. Hoe lang dit allemaal duurt is eigenlijk onvoorspelbaar, net als bij een gewone bevalling. Is de miskraam eenmaal achter de rug dan is ook de pijn direct een stuk minder en sluit de baarmoedermond zich weer. Het bloedverlies blijft nog wel even aanhouden en is vergelijkbaar me
Verwerken van een miskraam
Hoe je een miskraam beleeft en persoonlijk verwerkt varieert van persoon tot persoon. Ieder zal het verschillend en op zijn eigen manier beleven en verwerken. Het is moeilijk te zeggen hoe lang het allemaal duurt. Als het goed is, zul je het gebeurde uiteindelijk een plaats kunnen geven in je leven. De meeste vrouwen hebben het psychisch moeilijk na een miskraam. Ook al was de zwangerschap nog maar pril, de liefde gaat al groeien, je maakt je een voorstelling van hoe het straks zal zijn met het kindje. Van die mooie toekomst moet je dan afscheid nemen, in wezen maak je een rouwproces door. Als je net weet dat je een miskraam krijgt, dan is dat vaak onwerkelijk. Je leeft in een roes, het dringt nog niet echt tot je door. Daarna kan je misschien boos worden om het feit dat dit nu precies jou overkomt. Tevens ga je je vaak afvragen waardoor de miskraam is ontstaan. Daarbij kunnen schuldgevoelens de kop opsteken. “Had ik maar niet….” en dan volgen er een scala aan mogelijkheden: te h
Opnieuw zwanger worden
Geef jezelf na een miskraam wel even de tijd om ervan te herstellen voor je weer opnieuw zwanger wilt worden. Als richtlijn kun je aanhouden dat je tenminste weer 1 keer een menstruatie hebt gehad. Vergeet niet om foliumzuur te slikken als je opnieuw gaat proberen om zwanger te worden. Als je na een miskraam opnieuw zwanger wordt, ben je daar meestal heel blij mee. Desondanks geeft het juist dan spanningen en onzekerheid, je bent bang dat het weer mis gaat. Je mag bij een nieuwe zwangerschap eerder voor de eerste echo komen, neem gerust al vroeg contact met ons op.