Verwerken van een miskraam

Afscheid nemen

Hoe je een miskraam beleeft en persoonlijk verwerkt varieert van persoon tot persoon. Ieder zal het verschillend en op zijn eigen manier beleven en verwerken. Het is moeilijk te zeggen hoe lang het allemaal duurt. Als het goed is, zul je het gebeurde uiteindelijk een plaats kunnen geven in je leven.

De meeste vrouwen hebben het psychisch moeilijk na een miskraam. Ook al was de zwangerschap nog maar pril, de liefde gaat al groeien, je maakt je een voorstelling van hoe het straks zal zijn met het kindje. Van die mooie toekomst moet je dan afscheid nemen, in wezen maak je een rouwproces door.

Schuldgevoel en boosheid

Als je net weet dat je een miskraam krijgt, dan is dat vaak onwerkelijk. Je leeft in een roes, het dringt nog niet echt tot je door. Daarna kan je misschien boos worden om het feit dat dit nu precies jou overkomt. Tevens ga je je vaak afvragen waardoor de miskraam is ontstaan. Daarbij kunnen schuldgevoelens de kop opsteken. “Had ik maar niet….” en dan volgen er een scala aan mogelijkheden: te hard gewerkt, te intensief gesport, gevreeën, te veel gepiekerd, etc. Een miskraam kan wel op gang komen na bijv. gemeenschap, maar dit is nóóit de oorzaak. Als een gezonde zwangerschap zich eenmaal vastberaden heeft ingenesteld, dan groeit hij gewoon door en laat zich door niets weerhouden. Dus jezelf schuldig voelen over een miskraam hoeft niet, hoewel het heel gewoon en invoelbaar is.

Samen met je partner

Voor je partner is de beleving vaak anders, bij hem staat het vaak nog wat verder weg en hij zal het meestal op een andere manier verwerken dan jij. Dat je het allebei anders verwerkt is heel normaal, probeer altijd met elkaar te blijven praten en te respecteren hoe de ander met de miskraam omgaat.

Als je een miskraam doormaakt hoor je vaak van familie en/of vrienden dat ze ook een keer een miskraam hebben gehad. Erover praten geeft vaak steun en medeleven.

Omgaan met je omgeving

Mensen in je omgeving weten niet altijd was ze moeten zeggen en maken dan onhandige opmerkingen, zoals ‘je bent nog jong’ of ‘volgende keer beter’. Het is allemaal wel goed bedoeld, maar je schiet er niets mee op. Niet iedereen kan zich iets voorstellen bij de impact van een miskraam en daarnaast zijn sommige mensen niet echt sociaal vaardig. Zeker als je zelf nog heel verdrietig bent, kan het wel kwetsend zijn.

Het kan ook moeilijk zijn om weer naar je werk te gaan. Ook als er iemand in je omgeving zwanger is, geeft dat vaak verdriet. Natuurlijk gun je de ander een kindje, maar je wilt het zelf ook zo graag.

Bij het verwerken van een miskraam kan het helpen je gevoelens op papier te zetten. Mocht je na een miskraam behoefte hebben aan emotionele steun, je mag ons altijd bellen.