Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

door Sanne van Ameijden op 10 juni 2019.

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die ernstige hoestbuien kan veroorzaken. Het is vooral gevaarlijk is voor jonge baby’s die nog niet zijn gevaccineerd of nog onvoldoende prikken hebben gehad. Een goede manier om pasgeboren baby’s tegen kinkhoest te beschermen is om vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestprik te geven.

Kinkhoest kan ernstig verlopen voor jonge baby’s. Zij kunnen hierdoor longontsteking krijgen of ademnood en hersenschade door te weinig zuurstof. Jaarlijks worden er zo’n 120 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Soms overlijdt er zelfs een baby aan de ziekte.

Baby’s worden in Nederland ingeënt tegen kinkhoest wanneer ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd tegen kinkhoest. Veel baby’s die de ziekte krijgen, krijgen deze dan ook de eerste weken na de geboorte.

Beschermen jonge baby’s

De Gezondheidsraad heeft onderzocht hoe jonge baby’s wel goed kunnen worden beschermd tegen kinkhoest. Dat kan door vrouwen tijdens het 3e trimester van de zwangerschap een kinkhoestprik te geven. De antistoffen die in de vaccinatie zitten gaan via de navelstreng naar de ongeboren baby. De baby is dan vanaf de geboorte al beschermd tegen kinkhoest.

De staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besluit binnenkort de prik kosteloos wordt aangeboden aan alle zwangere vrouwen. Tot die tijd kunnen zwangere vrouwen de prik krijgen bij de huisarts of GGD. Het is dan voor eigen kosten.

Het vaccin wat wordt toegediend is niet altijd op voorraad. Houd er rekening mee dat het enkele weken kan duren, dus neem op tijd contact op met je huisarts of de GGD.

Meer over...