Kinderwens

Heb je een kinderwens? Ook hier kunnen we je bij helpen. Een goede voorbereiding is erg belangrijk voor een grotere kans op een fijne zwangerschap, bevalling en een gezonde baby.

Een vrouw wordt geboren met haar eicellen. Toen mijn moeder in de buik van mijn oma zat, werd de basis voor mijn leven gelegd.

Als je dit leest, dan snap je hoe belangrijk het is om zo gezond mogelijk zwanger te zijn. Hier krijg je vijf adviezen over hoe je zo gezond mogelijk zwanger kunt worden. Belangrijk voor de gezondheid van je toekomstige kind en voor jezelf!

Naast het lezen van deze tips is het belangrijk meer informatie te lezen op strakszwangerworden en de zwangerwijzer in te vullen!

Foliumzuur en vitamine D

Foliumzuur is een vitamine die goed is voor de gezondheid van je baby. Als je foliumzuur slikt, is de kans kleiner dat je een kind krijgt met een ernstige handicap, zoals een open ruggetje.
Het duurt zo’n vier weken voordat je lichaam genoeg foliumzuur heeft opgebouwd. Daarom kun je het best beginnen voordat je probeert zwanger te worden. Aan foliumzuur is vitamine D toegevoegd, het is namelijk ook belangrijk om binnen te krijgen als je zwanger wilt worden. Na 10 weken mag je stoppen met foliumzuur, vitamine D is belangrijk tijdens de hele zwangerschap.

Advies 1: Slik elke dag 1 tablet foliumzuur met vitamine D. Begin 4 weken voordat je zwanger kunt worden en blijf slikken tot je 10 weken zwanger bent.

Roken en alcohol

Stoppen met roken is een van de belangrijkste stappen die jullie kunnen zetten voor een gezonde start voor jullie kind. Niet alleen rondom de zwangerschap, maar ook na de geboorte is tabaksrook schadelijk. Meer informatie over roken in de zwangerschap/adviezen om te stoppen kun je vinden op rokeninfo.
Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan afwijkingen en hersenbeschadeging veroorzaken. De veiligste keuze is om geen alcohol te drinken tijdens de zwangerchap. Het beste is om te stoppen met alcohol voor je zwanger raakt.

Advies 2: Stop al voor de zwangerschap met roken en het drinken van alcohol.

Medicijnen

In de zwangerschap kunnen sommige medicijnen schadelijk zijn voor jullie aanstaande kind. Vooral de eerste 12 weken zijn er medicijnen die de kans op aangeboren afwijkingen vergroten. Overleg altijd eerst met de (huis)arts, verloskundige of apotheker of de medicijnen die je gebruikt veilig zijn voor je toekomstige kind. En let op: ook homeopatische middelen of zelfzorgmedicijnen kunnen onveilig zijn in de zwangerschap.

Advies 3: Vraag altijd deskundig advies als je medicijnen gebruikt én een kinderwens hebt.

Gezond gewicht en gezonde voeding

Als je zwanger wilt worden is te zwaar zijn niet goed, maar te licht ook niet. Een gezond gewicht is belangrijk voor jouw gezondheid tijdens de zwangerschap en voor de gezondheid van je toekomstige kind. Een gezond gewicht kun je bereiken door gezond te eten en voldoende te bewegen. Soms lukt dat niet alleen, dan kan een diëtist helpen om je doel te bereiken.

Advies 4: Verander je leefstijl als je kinderwens hebt om een gezond gewicht te bereiken. Vraag hierbij hulp aan een diëtist.

Ziektes en erfelijke aandoeningen

Jij, je partner of familieleden kunnen een ziekte of erfelijke aandoening hebben. Het is goed om voor de zwangerschap na te gaan of dit van invloed is op jullie toekomstige kind. Vraag hierbij advies aan de behandeld arts, huisarts of de verloskundige. Dit kan tijdens een kinderwensconsult. Tijdens een kinderwensconsult op de praktijk bespreken we je indiviuele situatie en geven we advies over zwanger worden. Natuurlijk mag een kinderwensconsult ook telefonisch of via e-mail. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Advies 5: Onderzoek welke ziektes bij jou, je partner of familieleden, een rol spelen bij kinderwens.
Ik vond het lastig voor mijn zwangerschap al zo bewust met zwanger worden bezig te zijn. Liever wilde ik rustig afwachten wat er zou gebeuren. Toen ik zwanger bleek, was ik toch heel blij dat ik al vooraf met foliumzuur was begonnen. Zo heb ik ons kindje de beste start gegeven.